Ik ga dit jaar voor 3 hapjes bij het aperitief. Namelijk een hapje met vis, een hapje met vlees en een vegetarisch hapje. Iets voor iedereen dus. Je kan gaan voor alle 3 deze hapjes of je beperken tot 1 of 2 van de 3. Ik Begin met het vishapje alhoewel vis? Het komt uit de Noordzee maar….
Voor het eerste hapje koos ik een niet voor de hand liggend product. Namelijk wulken. Wulken of wulloks zijn een soort slakken die in zee leven. Ze zijn de op 1 na grootste soort die in de noordzee voorkomt. De dieren worden niet gevangen door er op te vissen maar door het gebruik van vallen. Het vlees is stevig tot bij te grote exemplaren taai. De kleine zijn dus de beste. We kennen ze vooral gekookt en koud geserveerd maar in Brussel en op 1 plek in Aalst zijn ze ook gekend gekookt in een warme bouillon. Een goede smaakcombinatie vinden was hier vooral de uitdaging en die heb ik gevonden in zeewier en mierikswortel.
De inspiratie voor dit gerechtje komt trouwens van bij 1 van de topchefs van ons land, namelijk Filip Claeys van het 2 sterren restaurant De Jonk Jonkman. Naast topchef is Filip ook oprichter van North Sea Chefs. Een initiatief om bekende maar vooral ook onbekende vissen uit onze Belgische Noordzee in de kijker te zetten en te promoten. En dat is wat ik eigenlijk ook hier met dit hapje wil doen. Tonen dat je met een product waarvan je denk dat je er niet veel mee aan kan toch iets zot mee kan doen.
Tijd om aan de slag te gaan.
feestmenu 2024 hapje 1 : beignets / wulken / zeewier / mierikswortel
Course: hapje, starter, canapeCuisine: Franse keuken4
personenIngredienten
10 tal wulken
1 tl mierikswortel creme
enkele stukjes zeewier
100 ml room
1 gr agar agar
30 gr mais zetmeel
240 gr zlf rijzende bloem
4gr zout
2 eieren
190 ml vis fond
zout
peper
frituur olie
Bereiding
- Voor het beginnen aan dit gerechtje moet ik wel toegeven dat dit geen beginners recept is. Het vraagt best wat aandacht en concentratie. Maar he! dan weet je meteen ook dat je iets heel bijzonder op tafel zet dat suuuuuuper lekker is trouwens.
- Dit gezegd zijnde beginnen we met de wulken minstens een dag op voorhand in te vriezen. Hierdoor breken we de structuur van het vlees en word het zachter.
- Ook de deeg voor de beignets maken we een dag op voorhand. Doe hiervoor het mais zetmeel, de bloem, de 4gr zout, de eieren en de visfond samen in een kom en meng door elkaar. Meng tot er een mooi glad mengsel ontstaat maar ook niet langer zodat er niet teveel gluten ontstaan.
- Doe dit mengsel in een sifon en voeg 2 flesjes gas toe en zet weg in de koelkast voor 24 uur.
- vervolgens gaan we de dag dat we de deeg maken voor de beignets ook de vulling maken. Want deze moet ook invriezen.
- Haal de wulken uit de vriezer en wanneer ze nog half bevroren zijn ( dan zijn ze het makkelijkst handelbaar ) halen we ze uit de huisjes en gaan we de lijfjes in kleine blokjes snijden (dus enkel de lijfjes en niet de ingewanden)
- Doe de room in een klein pannetje en voeg de mierikswortel er aan toe en meng dit goed door elkaar en zet op een zacht vuur.
- Voeg de fijn gesneden wulken hier aan toe.
- Snij enkele stukjes zeewier heel fijn en voeg ook aan de room toe. ( Ik geef hier geen exacte hoeveelheid zeewier omdat het product niet makkelijk te vinden is en er veel soorten zijn en de smaak vrij sterk kan zijn. Niet te veel in eens toe voegen en proeven is dus de boodschap )
- Wanneer de massa kookt voegen we de agar agar toe en laat even mee koken zodat de agar agar geactiveerd word.
- Doe dit mengsel in kleine half ronde vormpjes en vries ze in in de vriezer
- Voor het maken van de beignets heb je een klein bolvormig lepeltje nodig. Je kunt zo iets voor vrij veel geld kopen bij Moldbrothers ( dan kun je er wel meteen 3 in eens maken ) maar ik vond het perfecte lepeltje bij dille en kamille voor nog geen 5 euro.
- Vul een pannetje met frituur olie en verhit tot 180 graden.
- doe het kleine ronde lepeltje in de olie en haal het er terug uit, giet de olie in het lepeltje terug in de pan.
- Vul de lepel voor ongeveer ⅔ met de beignets deeg uit de sifon.
- Leg in het midden van de deeg een half bolletje ingevroren vulling. Het is heel cruciaal dat dit echt mooi in het midden ligt!
- Doe er nog wat van de beignets deeg op zodat het bolletje vulling volledig omgeven is door de deeg. Dit is zeer belangrijk anders zal het mislukken.
- dompel nu het lepeltje volledig onder in de olie. Na enkele seconden zal het bolletje deeg los komen uit de lepel en gaan drijven.
- Giet met behulp van een lepel constant warme olie over het bolletje.
- je maakt deze best het moment dat je ze nodig hebt. je kan ze ook op voorhand maken en terug opwarmen in de oven maar je boet wel wat in op kwaliteit.
- Eet smakelijk.