Een hapje met een exotisch seizoensproduct waar je misschien nog nooit aan dacht om iets mee te doen. Maar deze combinatie is ronduit een streling voor de tong.
Ondanks dat ze eigenlijk bijna het hanse jaar door verkrijgbaar zijn kennen wij ze hier vooral als fruit dat in de kerstperiode in de rekken ligt. Ze zijn sappig, zoet en hebben een specefieke eigen smaak. Als je ze vers koopt hebben ze een redelijk zachte schil maar die wordt al snel hard en het pellen van de vrucht doet dan wat denken aan het pellen van een ei. De lychee is wat mij betreft een echte kerst topper die ik super graag eet. Daarom dacht ik zou ik er wat meer mee kunnen doen dan dan enkel gewoon zo uit het vuistje eten? Wel ja dat kan zeker!
De lychee of in het Latijn de Litchi chinensis is de vrucht van een uit de kluiten gewassen boom die tot 30 meter hoog kan worden. Je kan het mooie glimmende zaad dat in de vrucht zit bij wijze van test ook eens gaan zaaien ze ontkiemen vrij makkelijk, maar een vrucht dragende boom zal het hier bij ons wel nooit worden, daarvoor is ons klimaat niet geschikt helaas. Er zijn trouwens ook meerdere soorten van deze vrucht waarvan wij er hier slechts een paar kennen. De Ramboetan kun je soms wel nog eens tegen komen in de supermarkt. Deze lijkt wat op de lychee maar de stekelige puntjes van de lychee zijn hier uitgegroeid tot dikke haren. De vrucht is wat droger en wat minder zoet. En voor wie wel eens in een oosterse supermarkt komt zal ook de Longan wel bekend zijn. Deze vrucht is niet roodachtig zoals de lychee en de ramboetan maar eerder geel van kleur en heeft een volledig gladde schil. De smaak van de logan doet wat denken aan mango. De vrucht is eveneens wat droger dan de lychee.
Naast de soorten die we hier kennen zijn er ook nog enkele andere soorten van de lychee zoals de kapoelasan, de korlan en de pitomba. De lychees die hier in onze supermarkt liggen worden uit verschillende landen geëxporteerd zoals Madagascar, Mauritius, Zuid Afrika, Israel en Azie. De vruchten worden rijp geplukt en na aankoop kun je ze het best in de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer een week houdbaar.
lychee tartaar met coquille en caviar
4
personenIngredienten
10 tal lychees
1 rode peper
10 gr suchi gember
½ gelatine blad
3 coquilles
1 vanhille peul
1 bergamot ( kan ook met citroen of limoen )
zout
olijfolie
peper
caviar
Bereiding
- Snij de vanhille peul in kleine stukjes en meng in een potje met wat zout. Laat dit gerust enkele dagen staan.
- We gaan nu aan de slag met de lychee vang gedurende alle stappen het vocht van de lychee op.
- Pel ze en snij de pit er uit,
- Snij de lychee in kleine stukken en doe ze in een kom samen met het sap.
- Snij de de suchi gember in kleine stukjes en doe bij de lychee
- Snij een klein stuk van de peper zonder de zaadjes ook in kleine stukjes en voeg dit ook bij de lychee. ( hoeveel peper juist? wel dat is moeilijk te zeggen pepertjes zijn niet altijd even pikant dus je kan best beginnen met eens te proeven hoe pikant het pepertje is dat je vast hebt en dan al dan niet veel of minder te gebruiken )
- Laat dit geheel enkele uren tot een dagje staan.
- laat de gelatine weken in wat koud water.
- scheid de lychee, gember en peper van het vocht en warm dit vocht voorzichtig op. Het mag niet koken. los de gelatine op in dit vocht en vermeng het opnieuw met het vruchtvlees.
- Laat afkoelen tot het geheel lobbig is en doe in de vormpjes die je wil gebruiken. Laat verder afkoelen.
- Snij de coquille in dunne plakjes en leg ze bij elkaar op een bord.
- Kruid met het vanhille zout en peper.
- Doe er wat zeste van bergamot over en ook wat van het sap. ( zoals reeds bij de ingrediënten gezegd kun je deze ook vervangen door een citroen of een limoen. Bergamot is immers niet zo makkelijk te vinden en is een echt seizoensproduct. Maar de smaak is wel bijzonder en totaal anders dan de citroen of limoen )
- Sprenkel nog wat olijfolie over en laat even op een koele plaats rusten.
- Leg de gemarineerde carpaccio van de coquille op de tartaar en werk vervolgens af met een flinke schep caviar. De ossetra van Royal Belgian Caviar doet de job overigens heel goed.
- Eet smakelijk.