Het is zo ver. Ik werd het al door verschillende merken gevraagd maar ik heb het tot nu toe altijd geweigerd. Maar! Deze kon ik gewoon weg niet weigeren. House of caviar Belgium vroeg mij om hun eerste brand ambassador te worden. Ik heb niet getwijfeld en onmiddellijk ja gezegd! Ik was al verschillende keren in hun mooie winkel in Gent geweest en het is elke keer een bezoekje waar ik al dagen van op voorhand naar uit kijk. Het is voor mij een beetje Disneyland in Gent. 

Maar laat ons beginnen bij het begin. Wat is kaviaar nu eigenlijk en wat maakt het zo exclusief. 

Caviar of kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd zijn de onbevruchte eitjes van de Steur. De Steur is een grote zoetwatervis die in europa heel zeldzaam is. Het duurt zo’n 10 tot 15 jaar voor ze geslachtsrijp zijn. De naam caviar komt van het Perzische woord “khag-avar”. Zij waren de eerste caviar eters en geloofden dat het hun uithoudingsvermogen en potentie zou verhogen. Alle caviar die we vandaag eten komt van gekweekte vissen en het overgrote deel daarvan komt uit Rusland en Iran.   

Bij House of caviar Belgium bieden ze drie types caviar aan. Namelijk de “Baeric classic” de “Russian asetra” en de “Perle imperial”. Ik hoor je al denken is daar nu een groot verschil tussen?  Wel je toch wel er is een heel duidelijk verschil in smaak en mondgevoel tussen de 3 soorten. De beste manier om er achter te komen is natuurlijk om ze te proeven maar ik doe een poging om ook wat uitleg te geven. Ps bij House of caviar kun je voor 49 euro een box kopen waar de 3 soorten in zetten en zo kun je dus eens zelf vergelijken. 

Baeric classic

Als je wil kennis maken met caviar is dit een heel goede soort hiervoor. Het zijn vrij kleine eitjes van 2 tot 2.5 mm die antraciet tot zwart zijn van kleur afkomstig van de Siberische steur. Dit is een van de meest gekweekte steurs in de wereld. De smaak van de caviar is een heel erg typische caviar smaak met tonen van kruiden en amandel die heel romig aanvoelt in de mond. 

Russian Asetra

Deze caviar is iets groter dan den Baeric en heeft een grootte van 2 tot 3 millimeter, de kleur gaat van bruin tot zwart en is afkomstig van de Russische steur. De caviar heeft een lichte nootachtige smaak die heel dicht bij de smaak van de klassieke wilde Russische kaviaar komt. Hierdoor wordt hij ook vaak in restaurants gebruikt. 

Perle imperial

Deze kaviaar is afkomstig van hybride steur, een kruising tussen de Huso dauricus en de Acipenser schrenckii, de kleur is amber tot lichtbruin met een zeer lichte complexe licht nootachtige smaak. De prijs kwaliteit verhouding van deze caviar is bijzonder goed. Dit zorgt er voor dat deze caviar bij menig sterrenrestaurant op de kaart staat. 

Natuurlijk is het verschil het best te merken als je deze drie soorten gewoon zelf proeft. En dat kan heel makkelijk bij House of caviar Belgium. Ze hebben namelijk een verpakking met van elke soort een blikje in van 10 gram. Ideaal dus om eens de drie soorten naast elkaar te proeven. En het goede nieuws is dat dat nog best betaalbaar is ook. Stap dus zeker eens binnen in hun winkel in Henegouwenstraat 6 in Gent. 

Genoeg gepraat tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke lekkernij

Zonnevis met champagne beure blanc en Russian Ascetra kaviaar van House of caviar Belgium

Recipe by Stijns KitchenCourse: hoofdgerechtCuisine: Franse keuken
aantal personen

2

personen

Ingredienten

 • 2 Zonnevisfilet

 • 125 gr sjalot

 • 250 gr boter

 • 200 ml champagne

 • 30 gr Perle imperial kaviaar van House of caviar Belgium

 • peper

 • zout

Bereiding

 • Snipper de sjalot fijn en gaar deze in de champagne.
 • Wanneer de ui gaar is blenderen we deze samen tot een super gladde massa.
 • Klop de boter zacht en luchtig en voeg er de afgekoelde champagne ui massa aan toe. Roer goed door elkaar.
 • Laat de massa langzaam opwarmen en klop goed op.
 • Dep de vis mooi droog en laat deze voor ongeveer 15 min garen in de saus.
 • Presenteer in een mooi bordje en welk af met een rijkelijk schep caviar.
 • Je kan er ook voor kiezen om een deel van de caviar door de saus te mengen. ( Kies dan misschien voor 50 gr caviar verpakking.
 • Laat deze pure luxe in al zijn eenvoud smaken!