Ik mocht de afgelopen dagen 2 voedingsbedrijven bezoeken en zoals steeds zijn dat bijzondere bezoeken. Je ontmoet mensen met een enorme passie, drive en kennis voor hun product. En dat is natuurlijk altijd zeer boeiend om een kijkje te mogen nemen in hun werk en hun bedrijf. 

Als eerste bezocht ik Primato in Putte, een jong tomaten bedrijf. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en van zodra je hier binnenstapt zie je meteen de professionaliteit van het bedrijf. De mooie moderne onthaalruimte weerspiegeld meteen de rest van het bedrijf. De broers Kevin en Colin Pittoors pooten hier in 9 jaar tijd een bedrijf neer dat er niet voor terug deinst de meest moderne technologie te gebruiken voor het welzijn van hun planten en om hun bedrijf zo ecologisch mogelijk te maken. En ze rusten zeker niet op hun lauweren. Kevin vertelde honderd uit over de plannen en de samenwerkingen die ze lopen hebben om hun bedrijf nog verder te optimaliseren.

Dankzij deze technologie en innovaties slagen ze er perfect in het jaar rond tomaten aan te bieden. Een groot deel hiervan gaat via de Belorta veiling naar Delhaize maar ze beleveren ook nog andere klanten. 

In hun 12 hectare serres telen ze meer dan 10 soorten tomaten. Elke plant is bijna een jaar lang productief en word in die periode meer dan 12 meter lang. Die kunnen ze natuurlijk niet zo hoog laten groeien. Daarom worden de stelen van de tomaten planten door de teeltperiode heen langzaam neer gelegd. Hierdoor kunnen de de tomaten trossen altijd op dezelfde hoogte telen. Dat maakt het ook meteen heel ergonomisch om de tomaten te plukken. 

Het gebruik van pesticiden word door een absoluut minimum beperkt door de inzet van natuurlijke bestrijdings middelen en door een onberispelijke hygiëne in de serres. Dit betekend aangepaste kledij en verschillende ontsmet beurten alvorens de serres te betreden. De bestuiving van de bloemen gebeurt door de inzet van hommels in de serres. 

Nog meer weten? Tchek zeker eens hun website www.primato.be 

Een tweede bedrijf dat ik mocht bezoeken is Alfa fish in Brecht. Alfa fish is eveneens een jong bedrijf met 2 dynamische broers aan het roer, namelijk steven en Christophe Timmermans. Zij namen het bedrijf van hun vader over en transformeerden het in enkele jaren tijd naar een modern dynamisch bedrijf dat een enorme steile groei kent. Getuige hiervan het feit dat ze meerdere malen werden geselecteerd door Trends als groei gazelle bedrijf. 

Bij Alfa fish richten ze zich vooral op het verwerken (fileren) van Noordzee vis om deze aan te bieden aan horeca, vis verkopers en groothandels. Naast de Noordzee vis vervolledigen ze hun gamma nog met vissen uit andere streken en schaal en schelpdieren. Zij leveren die vis op heel korte termijn bij hun klanten die 24 uur op 24 uur kunnen bestellen waarna de vis op de veiling word aangekocht, verwerkt en meteen geleverd aan de klant. 

De reden waarvoor ik bij hen op bezoek was was de opening van hun nieuwe bedrijfshal. Ze vergroten hun productie ruimte aanzienlijk met het oog op het nog meer in de kijker zetten van die mooie en lekkere Noordzee vissen. Dat dit een heel belangrijke stap was voor het bedrijf en de vissector in ons land getuige de vele prominente genodigden. Zo kwam de directeur van de Vlaamse visveiling Tom Premereur de heren in de bloemetjes zetten en trakteerde hij alle genodigden op lekkere oesters. Maar ook Jan Jambon minister president van de Vlaamse regering, Paul Van Tigchelt vice premier en minister van justitie en noordzee en Annelies Verlinden federaal minister van binnenlandse zaken kwamen langs om een woordje tot de heren van Alfa fish te richten. Ik vond het dus best wel bijzonder dat ik als kleine foodblogger deel mocht uitmaken van dit gebeuren. 

Na de officiële opening van de nieuwe bedrijfsruimten kregen we uiteraard een rondleiding door het bedrijf en net zoals bij mijn bezoek aan Primato was ik andermaal zeer onder de indruk van dit bedrijf.

Naast het feit dat ik het enorm boeiend is om zulke bedrijven te kunnen en mogen bezoeken vind ik het ook steeds belangrijker om dit met jullie te delen. In onze haastige maatschappij staan we er immers niet genoeg bij stil dat als we een bakje tomaten kopen in de supermarkt of een visje op ons bord krijgen op restaurant daar heel wat achter schuil gaat. We vergeten al te snel waar alles vandaan komt. Vaak denken we dat alles zomaar geïmporteerd word uit allerlei windstreken en vinden we het vanzelfsprekend dat het op ons bord ligt. Maar zo vanzelfsprekend is het niet, er komt heel veel bij kijken. Daarnaast mogen we best ook wel wat fierder zijn op alles wat we hier in Vlaanderen / Belgie doen!

Nog meer lezen over Alfa fish? bezoek hun website www.alfafish.be

Rog met salsa van tomaat

Recipe by Stijns KitchenCourse: hoofdgerechtCuisine: franse keuken
aantal personen

2

personen

Ingredienten

 • 3 tomaten

 • 2 el kappertjes

 • 8 groene olijven

 • 1 kleine rode ui

 • koriander ( hou je niet van koriander, vervang deze dan door platte peterselie)

 • 1 limoen

 • rogge vleugels

 • boter

 • peper

 • zout

Bereiding

 • Emondeer de tomaten en verwijder de zaadlijsten.
 • Snij de tomaten in blokjes.
 • Schil de ui en snij deze vervolgens ook in blokjes, voeg deze bij de tomaat.
 • Snij de olijf in fijne plakjes en doe ze in de mengkom bij de tomaat.
 • Spoel de kappertjes even onder stromende water en voeg ook toe aan de mengkom met tomaat.
 • Snij de koriander blaadjes ( of de platte peterselie ) en doe ze ook in de mengkom.
 • Roer alles door elkaar en kruid af met wat zeste van de limoen en wat limoensap, peper en zout.
 • Nu gaan we de rog bakken in wat boter in de pan. Maar voor we dat doen even een korte uitleg. Rog moet je heel vers eten omdat ze heel makkelijk naar ammoniak gaat smaken, laat deze dus geen twee dagen in de koelkast liggen! Als je wat handig bent met een mes kun je ook de rog van het kraakbeen scheiden van zodra je ze aankoopt ( voor het bakken dus ) zo vermijd je ook het ontstaan van de ammoniak smaak. Heb je de rog ontbeend op voorhand leg dan de boven en onderkant op elkaar en bak zo aan in wat boter in de pan. Kruid met peper en zout.
 • Leg de rog op een bord en wat van de salsa er naast.
 • Eet smakelijk!