Dit hapje haalt natuurlijk zijn feestelijk karakter uit de soort vlees die we gebruiken. Wagyu is  niet zomaar een rund. Ik koop mijn Wagyu carpaccio bij Time to meat waar ze ongeveer 8 jaar kweken aan 1 koe voor ze geslacht kan worden. Ik houd deze carpaccio dus heel eenvoudig om het vlees ten volle tot uiting te laten komen.

Feestmenu 2022 hapje 3: Carpacio van Wagyu

Recipe by Stijns KitchenCourse: Recepten
aantal personen

2

personen

Ingredienten

  • carpaccio van wagyu ( 2 plakjes per persoon )

  • dunne schilfers parmezaanse kaas

  • enkele kleine blaadjes rucola

  • pijnboompitten

  • goede olijfolie

  • goede balsamico azijn

  • grof zeezout

  • peper

Bereiding

  • Laat een braadpan goed warm worden en doe er de pijnboompitten in. Rooster ze lichtbruin en doe ze dan meteen op een koud bord. ( laat ze niet in de pan liggen anders zullen ze te ver geroostert zijn.
  • Meng in een kommetje de vinaigrette, olijfolie, balsamico azijn, peper en zout.
  • Doe 2 plakjes van de carpaccio op een prikker.
  • Smeer met behulp van een kwast de bodem van je bordje in met de vinaigrette.
  • Door de vinaigrette op het bord te doen hou je het vlees mooi intact en gaat het ook niet garen ( grijs worden )
  • Leg er het vlees op en werk af met de pijnboompitten, parmezianno en rucola sla.

Team to Meat

Wagyu het befaamde Japanse runderras met het typische met vet dooraderde vlees is een echte topper om te gebruiken in deze feestperiode. Je hoeft er niet veel poespas rond te maken want het vlees van dit befaamde rund staat perfect op eigen benen in een feestmenu. 

Waguy betekend letterlijk rund uit Japan. Wa komt uit het oud japans en verwijst naar het land Japan of zaken uit Japan. Gyu verwijst naar rundsvlees of rund. Waguy is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal bloedlijnen van Japanse runder rassen, zo zijn er niet alleen de zwarte maar ook bruine wagyu runderen. Het zwarte waguy rund is evenwel het bekendste en vertegenwoordigd in zijn huidige commerciële vorm zowel de Fujiyoshi, Kedaka als de Tajiri lijn. Alhoewel de oorsprong van het waguy rund terug gaat is het wagyu rund zoals we het kennen eigenlijk geen oud ras. Het is pas na de tweede wereldoorlog ontstaan, en mag pas sinds 2014 als levend dier uitgevoerd worden uit Japan. Vanaf dat moment zijn er ook europese kwekerijen ontstaan en 1 van die kwekerijen bevindt zich in Lede. In een prachtige historische hoeve “Hof van Landegem” vind je er Time to meat. Hier worden de Wagyu runderen met de grootste liefde gekweekt. En dat is wel nodig want het kan tot 8 jaar duren vooraleer ze slachtrijp zijn. Met het wagyu rund kwam dus niet alleen een Japans rund naar Europa maar ook het Japanse geduld.

Net zoals het wagyu rund is ook het “Hof van Landegem” waar time to meat gevestigd is een unieke plek.   Het hof was in 1070 eigendom van de gebroeders de Landerghem, achtereenvolgens worden dan de families Tacquet en Van der Piet de eigenaars. Als Isabella Van der Piet in de loop van de 17de eeuw in het huwelijk treedt met Guillaume de Mayer komt het zelfs tot een proces voor de Raad van Vlaanderen, wat uiteindelijk ook tot de verkoop van het goed zal leiden. Het wordt gekocht door de familie van Craeywinkel, die het in 1698 gedeeltelijk overlaat aan Pierre Huneus. Ook die familie zal er niet lang over beschikken want in 1733 verkoopt Charles François Huneus de heerlijkheid op zijn beurt aan de familie Maelcamp. Zo wordt in 1750 Marie Bernardine Maelcamp als eigenares vernoemd.

Zij laat het in 1784 na aan haar neef Jan Baptiste, na hun overlijden werd het hof eigendom van hun zoon Baron Alfred Maelcamp de Virelles en bleef hij eigenaar tot 1880. Toen ging het hof over aan de familie Stas-de Richelles en daarna aan de heer Gillot-Stas de Richelles te Hemiksem. Ongeveer in 1960 werd het hof aangekocht door Dr. Sierens, gekend internist van Aalst, die het voorste gedeelte liet heropknappen. Bij deze overlijden ging het over naar de erfgenamen van de dokter die de hofstede en landerijen openbaar verkochten in 1985. De nieuwe eigenaar is de heer Dirk De Brandt… De start van een mooi en uniek verhaal.

Bij Time to Maet vind je een breed gamma aan wagyu vlees en Belgasconne varkensvlees. Je koopt het gewoon online op www.timetomeat.be of ga op zaterdag eens langs in de hoevewinkel. Oh ja en tot slot nog dit ze hebben ook super lekkere wagyu bitterballen uiteraard ook een perfect idee als hapje tijdens de eindejaarperiode.