aalst 1

Toertje Aalst?

Een dagje Aalst? Dat doen we zo.

Wie Aalst zegt zegt natuurlijk in 1 adem ook carnaval. Want dat is natuurlijk hetgeen waarvoor Aalst het meest gekend is. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn kennis over Aalst eigenlijk ook niet veel verder ging dan carnaval en uienstad. Hoog tijd om daar iets aan te doen dus! Met visit Aalst hadden we ook meteen de perfecte gids om de stad te gaan verkennen. Dus op zaterdag 12 februari trokken we onder een stralende zon naar Aalst voor een heuse foodtoer door deze mooie stad. Heel toepasselijk werden we s’morgens verwacht op de hopmarkt. Die naam triggerde al meteen mijn nieuwsgierigheid want die naam moest toch iets met bier te maken hebben. En jawel hoor, Aalst blijkt een deel zijn rijkdom aan hop te danken te hebben. De hopmarkt was vroeger de plaats waar hop uit wijde omgeving werd verhandeld. Typisch voor de streek waren de soorten Groene Belle, Coigneau, Witte Rank en Loeren. Maar goed het was nog wat te vroeg voor een fris biertje dus trokken we voor ons eerste bezoek naar een koffiebar

Philimonius was the place to be voor onze eerste stop. Het is een koffiebar en heel leuke concept store onder 1 dak. Eigenaar Jo ontving ons met enorm veel enthousiasme en een boeiend verhaal over koffie en regionale producten. Hij serveert afhankelijk van het seizoen 25 tot 30 verschillende koffie’s in zijn zaak. Allemaal met de nodige zwier en vakmanschap gemaakt en afgewerkt. Soms is het bijna jammer om die juweeltjes uit te drinken. Maar he we deden het toch en de koffie werd overheerlijk bevonden. Naast koffie ( en ook een interessante bierkaart ) vind je in Philimonius ook heel wat leuke spullen als boeken, juwelen, sjaals, tassen, wenskaartjes, enz waarvan het overgrote deel gemaakt door kleine zelfstandigen uit de regio. Een echte aanrader om eens in rond te snuisteren dus. 

Van bij Philimonius trokken we verder door de steegjes van aalst langs een gezellig beluikje naar Huis De Vos. Huis De Vos is een heel oud buurtwinkeltje op de hoek van Pondstraat en de Houtmarkt. Door de inkomdeur van Huis De Vos stappen is als door een soort teletijdmachine / reismachine stappen. Ik hoorde meteen een deuntje van de Buena Vista Social Club in mijn hoofd afspelen toen ik er binnenstapte. Huis De Vos is zo een buurtwinkeltje waar je werkelijk van alles wel iets vind. Van zeep tot sterke dranken, van speculoos tot …..  Hier kun je gewoon uren rond snuisteren. Maar helaas na het proeven van vlaai en speculoos moeten we helaas verder. 

Het vervolg van de tocht brengt ons bij Cimorne. Een voormalige fabriek van gevelbekleding die nu dienst doet als creatief hart van de stad. Hier vind je fietsen, unieke handbeschilderde sneakers, zuurdesembrood, cupcakes, planten,….

Van hieruit gaan we vlug verder richting Sint annabrug. Hier vind je namelijk een uniek stukje Aalsterse food geschiedenis, Lilly’s escargots. Een kraam waar je verse warme zeeslakken kunt eten. ( ik was hier wel wat verward want voor mij zijn escargots landslakken en wulloks zeeslakken ) Maar dat neemt niet weg dat de “ Wulloks “ van Lilly super lekker zijn. gekookt in een heerlijk pittige bouillon volgens een geheim recept. Ik kan wel verklappen dat ik hier en daar een krabbenpoot verscholen zag tussen de wulloksen. Met een glaasje witte wijn erbij is dit een echte must do als je in Aalst bent. Ik had hier wel gerust de rest van de namiddag kunnen doorbrengen, maar er was nog veel meer te zien in Aalst dus op naar de volgende stop. 

En die volgende stop is nu niet meteen een alledaags gebeuren. Het is namelijk een echte hoevewinkel maar dan in het midden van de stad. Zuivelhoeve Keymeulen uit hofstade begon hier met een heuse pop up store met hoeveproducten als melk, kaas en natuurlijk ijsjes. Momenteel is het interieur van de winkel nog het oude interieur van de kledingzaak die voor hen in het pand zat maar het concept slaat zo goed aan dat Zuivelhoeve Keymeulen besloot om te blijven en het interieur om te toveren tot een echt hoeve gebeuren. Aalst kan dus alvast uitkijken naar een stukje boerderij in het midden van Kattestraat. Nu alleen nog wachten op lekker warme dagen om te genieten van echt vers hoeve ijs. 

Ondertussen krijgen we stilaan toch weer last van een klein dorstje. Daarvoor trekken we naar het Tower hotel . Een hotel met deze naam kan niets anders dan een mooi rooftop terras hebben natuurlijk. Op dat terras worden we opgewacht door de mensen van stokerij VDS met een glas van hun heerlijke Cockney’s gin. Geef toe wat is er nu heerlijker dan een frisse gin tonic in het zonnetje met een zicht op de daken van Aalst. 

Als we met de voetjes terug op de grond staan trekken we naar een volgende topper in Aalst. Namelijk Murphy’s. Een hamburgerrestaurant met als specialiteit van het huis de smashed burger. Een smashed burger is eigenlijk een bolletje rundergehakt dat op de bakplaat plat wordt gedrukt tot een heel dunne burger. Hierdoor krijg je een sappige burger met een heerlijk gekarameliseerde buitenkant. Doe daarbij nog een lekker verse bun, wat kaas, uitjes, zure augurken en een sausje van het huis en het is tijd om te smullen. 

En dan eindigen we met wat we begonnen waren, hoppe of beter gezegd tijd voor een fris biertje. Daarvoor trekken we naar café Den Biekerf naar verluidt het oudste cafe van Aalst. en hier komt de Aalsterse aap toch wel een beetje uit de mouw want hier speelt aalsterse carnaval muziek en wat merk je de vaste klanten zitten de liedjes gewoon mee te zingen, de ene al wat luider dan de andere. Wat heerlijk is dit, hier merk je de echte Aalsterse volkse sfeer die zo typisch is voor de stad. 

Dat was een zonnig en boeiend dagje Aalst. Ongetwijfeld is er nog heel wat meer te zien in deze leuke gezellige stad dus ik zou zeggen tot de volgende keer aalst. 

Graag wil ik nog even mijn dank uitdrukken aan stad Aalst, visit Aalst, Laurien van stad Aalst en Annick van tafelklap voor deze mooie boeiende dag.