Rijst!

Rijst is een heel dankbaar product, alleen hier in het westen doen we er te weinig mee. Rijst is vooral de Aziatische tegenhanger van de Westerse aardappel, maar ook in Afrika wordt rijst heel veel gebruikt. In België gebruiken we het vooral gestoomd of gekookt in zuiver water of kippenbouillon. Maar eigenlijk kan je er zo veel meer mee dan dat. Je maakt er met gemak een volwaardig gerecht mee of zelfs als side dish heeft het enorm veel mogelijkheden. Rijst heeft namelijk de heel interessante eigenschap van vrij neutraal te zijn van smaak maar ook veel smaak op te nemen. Persoonlijk gebruik ik altijd Jasmijn rijst. Dit is de meest arromantische rijstsoort. Ze wordt voornamelijk in Thailand gekweekt. Daar word ze met de hand geoogst en gedurende 3 dagen tussen de velden gedroogd. Het is een rijst met een lange korrel en hagelwit van kleur. Tijdens het koken geeft de rijst een heel typische geur af. In deze post geef ik geen recept mee maar enkele ideeën om jullie aan te zetten om rijst eens op een andere manier klaar te maken.

Recept

Zoals gezegd geef ik hier geen volledig recept maar eerder enkele ideeën om je gewone doordeweekse rijst portie te pimpen.

  • Hou jij net zoals ik van de typische smaak van Jasmijn rijst? Koop dan eens in de Aziatische winkel een bundel Pandanblad en kook je rijst samen met het blad. Pandan heeft dezelfde smaak en geur eigenschappen als de Jasmijnrijst en versterkt dus die typische smaak van deze rijst.
  • Kook eens je rijst in kokosmelk in plaats van water of bouillon. De kokosmelk geeft een heerlijk volle zoete smaak aan de rijst.
  • Wil je nog een stapje verder gaan voeg dan verschillende kruiden aan je kokosmelk of bouillon toe zoals gember, citroengras en kamfierblad.
  • Eens de rijst gekookt zijn er nog tal van mogelijkheden. Zo kan je een flinterdun omeletje bakken en deze in smalle reepjes snijden en aan je rijst toevoegen. Of wat verse diepgevroren erwtjes aan de rijst toevoegen.
  • Werk eens je rijst af met wat fijngehakte stukjes geroosterde en gezouten pinda noten of cashewnoten. Ook wat gefrituurde uitjes erover is heel lekker. En voor de liefhebbers wat verse fijngehakte koriander er over is ook super lekker.

Dit zijn maar enkele mogelijkheden met rijst. Zoals gezegd is dit geen recept en moedig ik jullie vooral aan om eens zelf te gaan experimenteren met rijst want er zijn nog heel veel andere mogelijkheden om je rijst op smaak te brengen.