Ken jij de Bressekip? Hier vind je alles over deze lekkere kip, de bijzonder plek waar ik hem kocht en hoe je dit prachtig stukje vakmanschap klaar maakt om het vlees ten volle tot zijn recht te laten komen.
Dit verhaal begint niet bij de kip maar bij het kopen van de kip. Niet ver van mijn woonplaats vind je Huis Diegenant. Huis Diegenant is een rasechte polier. De winkel binnen stappen is een stukje geschiedenis binnen stappen. Hier vind je geen gloednieuwe koeltoog, fancy verlichting of schermen aan de muur, hier stap je binnen in een prachtig mooi old fashion interieur dat dateert uit 1955. Het huis werd in 1878 gesticht door Victor Diegenant als een kippen en konijnen handel. De koopwaar werd met een hondenkar en later met paard en kar bij kwekers in Merelbeke opgehaald en verkocht in de winkel in de Sint Lievenspoortstraat, de straat waar je het huis tot op vandaag vind. De Sint Lievenspoortstraat is vandaag een rustige straat maar vroeger was het een belangrijke invalsweg naar het centrum van Gent en bruiste de straat van de activiteit. Victor Diegenant baatte zijn winkel uit tot zijn 82ste. Maar dat betekende gelukkig niet het einde van het huis. Zoon Victor Diegenant neemt de zaak over en bouwt de winkel uit tot een gevestigde waarde in de stad. Als je vandaag de winkel binnen stapt word je met de glimlach bediend door de dochter van Victor Diegenant, Virginia Diegenant. Zij nam de winkel in 1969 op haar 23ste het huis over van haar vader. Een Bresse kip kopen in deze prachtige zaak is dus eigenlijk al een bijzonder momentje op zich.
Maar nu naar die fameuze Bresse kip of poulet de Bresse. De kip ontleend zijn naam aan de regio waar dit ras vandaan komt. De Bresse regio is een oude Franse provincie die zich situeert in de regio van Auvergne – Rhône – Alpes tussen de Bourgogne en de Jura. Het gebied waar de kippen mogen gekweekt worden is zo’n 100 bij 40 km groot met als belangrijkste steden Bourg en Bresse, Louhans, Pont – De – Vaux. De kip wordt als een internationaal luxeproduct gezien vanwege zijn mals en smaakvol vlees. De kip is een AOC “appellation d’origine contrôlée” Voor deze kip dit label mag dragen moet ze dus aan een aantal streng gecontroleerde voorwaarden voldoen. De Bresse kip is een witte kip met blauwe tot zwarte poten. Het zijn vrij grote kippen, de haantjes kunnen tot 3 kg wegen en de hennen tot 2.5 kg. De kippen moeten minstens ¾ van hun leven in een weide worden gehouden waar er per kip minstens 10 vierkante meter moet worden voorzien. De dieren worden voornamelijk gevoed met mais. Per jaar worden er ongeveer 1.5 miljoen kippen geteeld. Voor een internationaal product is dit dus best weinig. Het is dus echt wel een feestje als je zo’n exemplaartje in je koelkast liggen hebt.
Het spreekt vanzelf dat je dus gerust wel wat aandacht mag besteden aan het klaar maken van dit bijzonder stukje vlees en dat doe ik door hem te garen in een kruidenzout korst. op die manier blijven alle sappen en smaken 100 procent in de kip aanwezeg en komt de smaak van dit mooi product helemaal tot zijn recht. Genoeg vertelt over poliers en kippen, tijd om aan de slag te gaan.
Bressekip in kruidenzoutkorst
Course: hoofdgerechtCuisine: franse keuken4
personenIngredienten
1 Bresse kip
1.6 kg zout
1.25 kg bloem
8 gram gedroogde en gemalen tijm
8 gram gedroogde en gemalen rozemarijn
8 gram gedroogde en gemalen salie
3 eieren
3 tenen knoflook
1 ui
1 bos verse tijm
peper
1 pakje echte boter
2 sjalotten
½ fles witte wijn
15 cl rode port
15 cl madeira
10 gram foie gras
1 el hazelnootolie
Bereiding
- We beginnen met het maken van de zoutkorst. doe hiervoor het zout, de bloem, de kruiden en de eieren in een mengkom en begin deze te mengen tot een mooie deeg. De eieren zullen niet voldoende zijn als vloeistof voeg hierdoor tijdens het kneden langzaam kleine hoeveelheden water toe tot je een mooi egaal deeg hebt.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren in de frigo rusten.
- Kruid de binnenkant van de kip met wat peper en zout, doe er de teentjes knoflook in.
- Schil de ui, snij in 4 stukken en steek ook in de kip.
- Steek alle verse tijm in de kip.
- Haal het deeg ui de koelkast en verdeel het in 2.
- Rol het eerste deel uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik en leg het op een stuk bakpapier of herbruikbaar bakvel. Snij het wat bij tot een mooie ovalen vorm en leg de kip er mooi in het midden op.
- Rol nu ook het tweede stuk deeg uit op een dikte van een 2 tal cm.
- Kluts het overgebleven ei en smeer de randen van het onderste vel met de kip op in met ei.
- Leg het tweede stuk deeg over de kip en druk dit voorzichtig aan over en rond de kip. eventueel te dunne stukken kun je met wat extra deeg aanvullen. snij alles netjes bij tot een mooie vorm.
- Aangezien we hier toch wel wat tijd en werk aan het steken zijn in dit mooie en ook niet goedkope product gaan we met de overgebleven deeg aan de slag om de kip mooi te decoreren met vormen uit deeg. deze kun je apart maken en met behulp van het eigeel op de vorm kleven.
- Als dit klaar is strijken we het geheel in met eigeel en laten we het opnieuw minstens uurtje rusten in de koelkast.
- Ondertussen maken we de saus voor bij de kip. Snij hiervoor de sjalotten heel fijn.
- Doe wat boter in een sauspan en laat de fijn gesneden sjalotten carameliseren.
- Blus af met een halve fles witte wijn, de porto en de madeira.
- Laat op een langzaam vuur rustig inkoken tot minstens de helft.
- Zeef de saus en zet terug op het vuur.
- Voeg al roerend de foie gras toe.
- kruid met peper en zout.
- Zeef de saus opnieuw om eventueel overgebleven onzuiverheden van de foie gras en stukjes peper er uit te halen.
- Werk de saus af met wat hazelnoten olie.
- Haal de kip uit de koelkast en zet in een voorverwarmde oven van 170 graden en reken een uur in de oven per kg kip.
- Als de kip klaar is zetten we dit prachtig spektakelstuk op een mooi groot bord of plank en presenteren we het geheel op de tafel. Snij met behulp van een goed mes de goed langs onder rondom los en haal deze van de kip. Een prachtige gestoomde kip zal verschijnen en een heerlijke kruidige geur zal de kamer vullen.
- Snij het gewenste stuk van de kip en serveer met wat van de saus.
- Eet smakelijk.