Le Fort Sour Oaked

Deze keer geen interview maar een nieuw biertje. Brouwerij Omer Vander Ghinste lanceert vandaag zijn nieuwe telg in de Le Fort familie namelijk de Le Fort Sour Oaked. Een limited edition van Le Fort.

Le Fort was van oorsprong een Kortrijkse brouwerij gesticht door Felix Verscheure in 1854. De naam Le Fort zou verwijzen naar het fort van Kortrijk dat vlak bij de brouwerij aan “Het Plein” zou gelegen hebben. De brouwerij stond op de plaats waar men nu basisschool “ ‘T Fort” vind.

In 1898 maakte Omer Vander Ghinste kennis met Marguerite Vandamme, de kleindochter van Felix Verscheure. Marguerite verloor op jonge leeftijd haar ouders en wanneer Felix sterft is Marguerite ondertussen met Omer Vander Ghinste gehuwd en erft zij de brouwerij en de vele bijbehorende café’s . Dit betekende een forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer.

In 2013 Brengt de brouwerij van Vander Ghinste die op dat ogenblik de Bockor brouwerij heet het “Le Fort” bier terug uit als een eerbetoon aan Felix Verscheuren en zijn brouwerij. Later komt daar ook nog de “Le Fort tripel” bij.

Maar nu even terug naar het bier van vandaag. de “ Le Fort Sour Oaked “. Het is een blend bier van de traditionele Le fort met een lambiekbier. Het bier is 18 maanden gerijpt op eikenhouten vaten en heeft een fruitig karamel karakter met een licht zurige droge toets. Het is een bier van 9° geworden.Ondanks de lange rijping op eikenhouten vaten vind ik het persoonlijk een heel toegankelijk bier dat vooral op een warme dag heel verfrissend kan zijn. Ik kijk dus eigenlijk al uit naar een warme zomerse dag om op het terras een flesje van dit heerlijk gerstenat te kraken. Lijkt me heerlijk met enkele hapjes erbij met wat zilte toetsen in.

Sante

Stijn