Vandaag trekken we richting Temse waar het “Kerel” bier gebrouwen wordt. Een biertje dat in een origineel flesje wordt verkocht waardoor het je onmiddellijk opvalt in de supermarkt. Ook het etiket op de flesjes valt meteen op, opvallende kleurtjes met rode lijnen doorheen letters en woorden. Dat vraagt dus om wat meer uitleg. 

Van 1867 tot 1966 was de Verbeeck – Back brouwerij een goed gekende en vooraanstaande familie brouwerij in België. Maar in 1966 viel helaas het doek over de brouwerij. Voor even toch want in 2015 werd de brouwerij nieuw leven ingeblazen door Vader, broer en zus De Cock

Charlotte wat zorgde er voor dat de brouwerij in 2015 nieuw leven werd ingeblazen? 

In 2015 hebben we de zwaar vervallen gebouwen van de oude brouwerij gekocht. Met wij bedoel ik: Mijn vader, broer en ikzelf. Wij hadden een vleeswarenfabriek, wat ook een familie bedrijf was, waar wij onze aandelen van verkocht hebben.

Toen we onze aandelen verkocht hebben was het duidelijk dat wij samen iets nieuws gingen doen. 

Als we de eerste keer de brouwerij site bezochten waren we meteen verliefd, op de gebouwen, op de sfeer die hier hing, op de geschiedenis die overal te merken was.

Het gebouw stond al lang te koop, dit stond te koop door de familie Verbeeck. Zij wouden dit echter niet zomaar aan iemand verkopen, het moest en zou iemand zijn die waarde gaf aan de site. En dat waren wij van plan!

De Brouwerij heet de Verbeeck – Back brouwerij maar het bier dat jullie maken is “Kerel” van waar komt die naam? 

KEREL is de naam van het bier dat hier meer dan 50 jaar geleden werd gebrouwen. 

Wij vonden dat eigenlijk meteen een fantastische naam.

De brouwer van toen was ook al heel vooruitstrevend. In die tijd had je de ‘lijfeigenen’ en de ‘kerels’, zijnde de vrije mannen. 

Onze branding is ook gebaseerd op het oude etiket. Dat is iets wat hier in alles terug komt : oud vs nieuw. Oude gebouw met duidelijk zichtbare delen waar er werd hersteld, de aanbouw is super modern en staat in mooi contrast tegen het oude gebouw, splinternieuw brouwhuis vs muur van de oude brouwerij enz.

De oude naam van de brouwerij was dus Verbeeck-Back, nu heet de brouwerij officieel Verbeeck-Back-De Cock brewery (afgekort: VBDCK Brewery). We hebben hier dus onze eigen achternaam aangeplakt met als reden dat mensen de geschiedenis nog kunnen terugvinden en ook hier weer: oud vs nieuw.

Jullie brouwen verschillende types bier. Welke juist? 

Wij hebben een core range van 9 bieren, die bijna het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Daarnaast hebben we ook nog een zomer bier en winter bier dat we telkens in kleine oplages maken.

De core range bestaat uit: Saison, Biere de garde, IPA, Grapefruit IPA, Dark IPA, New England Session IPA, Stout, Pink Imperial en Kaishaku.

Hoe lang duurt het nu eigenlijk om zo een lekker Kerel biertje te brouwen?

Afhankelijk van het type bier tussen de 3 en 6 weken.

En welke er van is jouw favoriet?

Mijn favoriet kan wel eens wisselen met de seizoenen maar mijn all time nummer 1 is toch wel onze Dark IPA. 

Wat is voor jou dan een goed bier? 

Ik ben eigenlijk het ideale testpubliek voor de brouwer: ik ben geen ‘beer geek’ maar kan wel gemakkelijk aangeven welke bieren al dan niet goed gaan verkopen bij een groter publiek. Voor mij persoonlijk is een goed bier, een bier dat in balans is qua smaken met een mooie bitterheid. Het moet niet te ‘gewoon’ zijn en mag ook niet vervelen na één fles. Je moet goesting hebben in nog één (of meer).

Als ik door een bierafdeling van een supermarkt loop die jullie bieren verkoopt dan is jullie flesje veruit het meest opvallende in het rek. Niet alleen jullie etiket maar ook de vorm van jullie flesjes zijn uniek. Hoe kwamen jullie bij deze unieke branding? 

Dankjewel voor het compliment! Toen we ons marktonderzoek gestart zijn, wisten we al snel dat we geen standaard bieren gingen maken. Er waren al zoveel traditionele bieren. Een zoveelste tripel met een pater op, wie had daar nog boodschap aan? Er zijn er al zoveel, en pas op, ik zeg niet dat dit slechte bieren zijn hé. Maar er zijn er gewoon al genoeg. Dus de insteek was snel duidelijk: het moet iets modern en innovatief zijn. Daar past een moderne en innovatieve verpakking bij, we hebben daar lang achter gezocht en ook testen uitgevoerd. Zoals die bijvoorbeeld eens in een rek met andere bieren zetten enz. Dat kwam er altijd goed uit, we zijn nog altijd zeer blij met de keuze van fles en branding. Het oog wil ook wat hé. Natuurlijk blijft wat er in de fles zit het allerbelangrijkste. Dat is uiteindelijk de reden waarom de consument beslist al dan niet opnieuw te kopen.

Lokale bieren worden steeds populairder ook in restaurants of tijdens etentjes. Veel brouwers brengen daarom limited  editions in 75cl flessen uit. Is dit ook iets voor Kerel bier? 

Wij hebben ook grote flessen. We hebben een eindejaarsbier en onze saison in 75CL beschikbaar momenteel. Dat blijft toch moeilijk om dat echt bij veel horeca weg te zetten. In veel restaurants blijven ze nog vaak naar wijn nemen bij een menu bijvoorbeeld. Wij proberen bij sommigen daar wel verandering in te brengen door bijvoorbeeld mee te helpen een menu te maken met bijpassende bieren. Dan is een grote fles wel ideaal. Of gewoon om te delen 😉.