Interview Humbolt en Gauss

Vorig jaar kreeg ik plots uit het niets een uitnodiging van Humbolt en Gauss brouwerij. Of ik zin had om bij een BBQ te helpen hun kelder restjes op te ruimen. Ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten of bij wie ik zou terecht komen. Maar omdat ik van verassingen hou besloot ik om op deze uitnodiging in te gaan. Ik kwam terecht bij Stijn en Farrel, Stijn een Gentse bier liefhebber en Farrel een amerikaanse uit Colorado afkomstige bierliefhebber. Zo’n brouwers combinatie kan alleen maar interessante biertjes dacht ik. En dat was ook zo. Voor dit allereerste Stijns kitchen bier gesprek besloot ik dus terug hun richting uit te gaan voor een gesprek over bier en over hun brouwerij Humbolt en Gauss.

Waar en hoe zijn jullie begonnen met brouwen?

Stijn: We zijn begonnen in de garage van mijn grootmoeder in Mariakerke met een 200L-tuig dat we zelf hebben gebouwd. Veel recepten die we vandaag de dag nog steeds brouwen, komen uit die tijd, zoals” Armada”. 200L en twee fermentoren is echter niet veel, nauwelijks genoeg om vier of vijf bars te bevoorraden, dus we zijn de garage in Mariakerke snel ontgroeid. Momenteel brouwen we niet op onze eigen installatie, maar laten we ons bier brouwen in “De Feniks” bij Kortrijk. We helpen met brouwen en bottelen en de recepten zijn allemaal van ons, maar ze doen natuurlijk ook veel werk.

waar of hoe leerden jullie bier brouwen?

Stijn: Voor mij was Humboldt & Gauss mijn eerste ervaring met brouwen. Wel had ik daarvoor een paar porties cider gedaan … wat trouwens erg bevredigend is om te proberen, alles wat je nodig hebt is bier en (goed ongepasteuriseerd) appelsap.

Farrel: Ik kom uit Colorado en stapte daar in de wereld van ambachtelijk bier. De bierscène is daar groot. Ik heb door de jaren heen hier en daar wat bier gebrouwen, maar had geen commerciële ambities. Maar toen ik eenmaal naar België verhuisde, begon ik veel te brouwen en besloot uiteindelijk om iets te beginnen. Het is toen dat ik in contact kwam met Humboldt & Gauss.

Stijn: Farrell en ik zijn allebei nogal boekachtig. Ik denk dat we elk boek over brouwen hebben gelezen dat er is. Je zou echt niet geloven hoeveel informatie er is. De kans is groot dat er voor je favoriete bier een dozijn kloonrecepten zijn of vaak dat iemand de hoofdbrouwer ernaar heeft gevraagd, en ze delen graag hun recept en proces. Natuurlijk leer je uiteindelijk door te doen. Bij goed bier gaat het er vaak om de kleine details goed te krijgen en je uitrusting te leren kennen, niet echt het recept.

Farrel: Ik denk dat minstens 50% van het maken van bier alleen het proces en de details is, niet het recept. Ik denk dat er geen reden is om te kostbaar te worden over het recept. Als iemand wil weten hoe hij een van onze bieren moet brouwen, dan vertel ik dat graag.

Humbolt en Gauss is een vrij bijzondere en opvallende naam. Waar komt deze vandaan?

Stijn: We wilden iets eigenzinnigs, zoals Calvin & Hobbes. Alexander Humboldt en Friedrich Gauss zijn een soort van uw prototypische gekke wetenschappers uit de 19e eeuw, heel slim, maar they are flying by the seat of their pants zoals ze dat zeggen, en brouwen is ook zo: er is veel dat je moet weten om goed bier te maken, maar evenveel momenten waarop je gewoon denkt “ah, fuck it, ik heb deze zak hop in mijn hand, waarom gooi je het er niet allemaal in en kijk je waar we landen.”

Welke bieren brouwt Humbolt en Gauss hoofdzakelijk?

Stijn: Ik denk dat we veel hoppige bieren brouwen! We deden ook veel wilde ales, waar we een basisbier brouwen en dan een secundaire brettanomyces-gist toevoegen die het bier een beetje meer uitdroogt en wat funk toevoegt, en dat is voor mij nog steeds waar mijn hart ligt, maar het is moeilijk om alles te produceren dat houdbaar is en goed giet uit een kraan en helaas hebben we niet de middelen om ervoor te zorgen dat je niet terechtkomt met een flessenbom in je handen.

Farrel: Het is echt moeilijk om brouwerijen te krijgen die dit soort bier toch bij ons willen brouwen. Ze brengen een risico op infectie met zich mee voor de andere bieren en dat maakt ze begrijpelijkerwijs gek.

Welk van jullie bieren is jullie persoonlijke favoriet?

Stijn: Dat zou voor mij onze ESB & Brux zijn. ESB’s zijn een soort IPA’s, dus je hebt een beetje mout, maar de hop domineert, daar waar we Amerikaanse IPA’s kennen voor hun tropische smaken, ananas en mango enz , is de Britse IPA stijl (echt, de origineel) veel ingetogener en maakt veel gebruik van hop zoals East Kent Golding, die fruitig en verfrissend is, maar ook fascinerende munt- en tabaksmaken heeft. Hoe dan ook, we hebben een vrij traditionele ESB gemaakt, en we vonden het geweldig, en daarna voegden we brettgist toe aan een paar vaten van dat bier, en daarna vonden we het nog leuker. Ongelooflijk zacht, maar met veel van die geweldige boerengeuren die Brett toevoegt. We serveerden het op een paar festivals en in Villa Anamma op een gegeven moment, maar verspreidden het nooit echt. Absoluut een bier waar ik graag naar terug wil keren.

Farrel: Holy shit, die ESB met brett was goed. Ik word verscheurd tussen dat en onze dubbele IPA“We’re gonna need a bigger boat.” Dat was het eerste bier dat ik voor ons ontwierp, dus het heeft een speciale plaats voor mij.

Wat moet je voor jullie terug vinden in een goed bier?

Stijn: Een goed bier is voor mij een gebalanceerd bier. Bier is nog steeds een door mannen gedomineerde cultuur en veel ambachtelijke brouwers hebben de houding dat meer altijd beter is, extremer is altijd beter, maar dat is het niet. Sommige mensen denken dat Guinness en De Koninck saaie bieren zijn, maar dat zijn ze niet, ze zijn ingetogen, maar perfect zoals ze zijn. We hebben in het verleden een paar extreem hoppige bieren gemaakt, maar we proberen ze altijd in evenwicht te brengen, zorg ervoor dat je genoeg moutsmaak binnenkrijgt, de juiste hoeveelheid alcohol, een zacht mondgevoel.

Farrel: Ik hou van een uitgebalanceerd bier, maar ik hou ook van wat experimenten. Ik vind het heerlijk als ik een nieuw biertje drink met iets geks aan de hand en denk “heilige rotzooi, hoe hebben ze dat gedaan?” Maar soms wil je gewoon een perfecte Duitse pils of Belgische saison – iets subtiels maar geweldigs. En ik zal de mannelijke cultuur verdubbelen in biercommentaar van Stijn – kunnen we dat al beëindigen?

Jullie bieren hebben klinkende namen als, Armada, Murphy, Populist, Yellow mellow, …. Van waar halen jullie namen van jullie bieren?

Stijn: We verzinnen gewoon dingen. Is dat niet wat iedereen doet?

Wat brengt de toekomst voor Humbolt en Gauss?

Stijn: Om eerlijk te zijn hangt het momenteel allemaal in de lucht. We worden het nogal beu om andere mensen ons bier te laten brouwen, maar het is niet eenvoudig om een goede locatie in Gent te vinden, of investeerders die begrijpen wat we proberen te doen. België is ook een raar land voor een brouwer: aan de ene kant hebben we zoveel geweldige bieren die al 50 of 100 jaar bestaan, zoals trappistenbieren of langer in het geval van geuze, veel traditie, maar aan de andere kant Aan de andere kant zijn veel Belgische bierdrinkers niet erg avontuurlijk. We zijn nog steeds aan het uitzoeken hoe we in dat landschap passen.

Farrel: Er zijn plannen die sudderen, maar het is te vroeg om er veel over te praten. Ik zou gewoon zeggen blijf op de hoogte. Er komen zeker wat coole dingen aan.

Tot slot een niet onbelangrijke vraag. Als de mensen ondertussen dorst gekregen hebben, waar kunnen ze jullie bieren kopen?

Stijn: In andere gevallen zou ik een aantal bars in Gent aanbevelen die vaak onze bieren dragen: De Geus, Gitane, Vooruit. Probeer voorlopig Geers in Oostakker of De Hopduvel in Gent. Een aantal andere flessenwinkels in Vlaanderen voeren ook onze bieren, maar hebben misschien niet altijd voorraad.

Farrel: Bassin in Gentbrugge doet het nu geweldig, en ze hebben altijd onze bieren.